Bezienswaardigheden in Frankfurt

In Frankfurt zijn verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken of bewonderen tijdens je bezoek aan deze boeiende Duitse stad. Wat interessant is en wat niet is afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Iedere bestemming heeft echter een aantal highlights die je ‘moet’ zien als je daar als toerist bent. Zo ook Frankfurt.

Hieronder lees je onze tips van ‘niet te missen’ bezienswaardigheden in Frankfurt.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Frankfurt bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Frankfurt.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Frankfurt
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Frankfurt via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Frankfurt via Tiqets

Palmengarten

Frankfurt heeft maar liefst drie botanische tuinen op haar grondgebied, waarvan Palmengarten met zijn 22 hectare veruit de grootste is. De tentoonstellingen in de tuinen zijn opgesteld volgens herkomst van de planten, waarbij de tropische varianten kunnen bloeien in een van de vele serres. Als je hier dan toch bent, kan je overigens gemakkelijk even een bezoekje brengen aan de aanpalende maar kleinere Frankfurt Botanische Tuin. Net als vele andere gebouwen, werd ook de botanische tuin zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en zelfs overgenomen door de Amerikanen. Palmengarten kwam in de jaren ‘60 terug in handen van de stad, waarna uitgebreide herstellingswerken gestart werden. In 1992 waren die afgerond en konden de tuinen weer in al hun glorie bewonderd worden. De oorspronkelijke opening was in 1871, toen de site nog in private handen was.

Römer

Het stadhuis van Frankfurt bevindt zich al meer dan 600 jaar in de Römer in de oude binnenstad. Oorspronkelijk was het gebouw in het bezit van de handelaarsfamilie Römer, een verduitste versie van Romeins, die het gebouw verkochten aan de stad, samen met de Gouden Zwaan. Samen met de twee aanpalende huizen, vormt de Römer het iconische zicht op de Römerberg, een plein in het hart van de oude stad. Doorheen de eeuwen werden steeds meer gebouwen opgekocht en toegevoegd aan het complex, elf in totaal, waaronder het Frauenrodehuis en het Violehuis. Door al die toevoegingen, is het interieur van de Römer een waar labyrinth van trappen, gangen, deuren en zelfs bruggen. De stad groeide namelijk mee, waardoor twee vleugels van het gebouw nu van elkaar gescheiden zijn door een weg, slechts verbonden door de Seufzerbrücke, de Brug der zuchten.

Römer

Main Tower

In scherp contrast met alle historische gebouwen in het centrum van Frankfurt, werd in de jaren ‘90 de Main Tower gebouwd. Die naam verwijst naar de rivier die door de stad stroomt; de hoogste toren blijft de Europaturm. De Main Tower is met zijn 200 m, 240 als je de antenne meerekent, het vijfde hoogste gebouw in Frankfurt. Wat de cilindrische skyscraper pas echt uniek maakt in de stad, zijn de twee uitkijkpunten van waaruit je een fenomenaal panorama krijgt van de stad in al haar glorie. In de onmiddellijke omgeving spot je de andere skyscrapers van de Innenstadt, en als je wacht tot ‘s avonds, kan je zien hoe de zonsondergang de rivier in goud baadt.

Main Tower

Bahnhof Viertel

Letterlijk vertaald wilt Bahnhof Viertel zeggen dat dit de buurt is rond het centrale station van Frankfurt. De buurt werd ontwikkeld aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e. Door zijn centrale ligging, is het heel gemakkelijk om het district te bereiken met het openbaar vervoer, niet in het minst het station zelf, en het dambordpatroon van de wegen maakt het makkelijk om je te oriënteren. Vandaag staat de Bahnhof Viertel vooral bekend als de voornaamste entertainmentbuurt van de stad. Daarbij is vooral de Taunusstrasse bekend, het centrum van de zogenaamde rosse buurt. Tijdens WOII liep de buurt relatief weinig schade op, waardoor de Amerikaanse soldaten hier gelegerd werden. Zij hadden aanzienlijk meer geld dan de door oorlog geteisterde burgers, wat dit een aanlokkelijk perspectief maakte voor de prostitutie.

Bahnhof Viertel

Hauptwache

De Hauptwache, letterlijk vertaald als de Hoofdwacht, is het centrale punt van Frankfurt. Zoals de naam al doet vermoeden, was het barokke gebouw uit 1730 ooit het hoofdkwartier van de stadswacht, toen Frankfurt nog een onafhankelijke stadsstaat was. Tegenwoordig kan je hier lekker genieten van een drankje terwijl je uitkijkt over het gelijknamige plein. De Hauptwache ligt ten westen van een ander populair plein in de stad, de Konstablerwache en wordt daarmee verbonden door het Zeil, de shoppingbuurt van de stad. Doorheen de jaren werd het plein meermaals aangepast aan de behoeften van de stad. Vandaag wordt het zicht gedomineerd door das Loch, een verzonken gebied dat naar de ondergrondse voetgangerszone rond het openbaar vervoer leidt. Bovengronds wordt de Hauptwache omringd door gebouwen van verschillende architecturale stromingen, met als letterlijk hoogtepunt de Sint-Catharinakerk.

Hauptwache

Alte Oper

Het Oude Operagebouw van Frankfurt, Alte Oper in het Duits, heeft een woelige geschiedenis achter de rug. Het eerste gebouw werd ingehuldigd in 1880 in aanwezigheid van Kaiser Wilhelm I, maar werd jammer genoeg verwoest tijdens de bombardementen van 1944. Tijdens de jaren ‘70 werd het zorgvuldig heropgebouwd, om in 1981 terug te openen onder begeleiding van Gustav Mahler’s 8e symfonie. De Alte Opera werd ontworpen door Richard Lucae en was getuige van vele primeurs. Onder meer Carl Orff’s Carmina Burana werden voor het eerst hier opgevoerd. Tegenwoordig worden de zalen voornamelijk gebruikt voor concerten, aangezien de Oper Frankfurt verhuisde naar de Opern- und Shauspielhaus.

Alte Oper

Zeil

Het Zeil is een populaire straat in het hartje van Frankfurt. Op de autovrijestraat kan elke fashionista haar hartje ophalen in een van de vele winkels. Bijna alle grote ketens hebben hier een vestiging, maar ook wie op zoek is naar iets authentieker vindt hier gegarandeerd zijn ding. Wie het liever iets luxueuzer heeft, kan afdraaien in de Goethestrasse in de buurt van de Hauptwache. Het Zeil is een van de drukstbezochte winkelstraten van Duitsland en heeft zelfs de hoogste omzet van het hele land. Die populariteit was er al aan het eind van de 19e eeuw, toen shoppers nog getrakteerd werden op grandioze gebouwen. Jammer genoeg werden die niet herbouwd na de WOII, maar werd er gekozen voor moderne gebouwen.

winkelstraat Zeil