Frankfurt bezoeken

Er zijn verschillende redenen te verzinnen om Frankfurt am Main te bezoeken. De stad heeft dan ook een leuke mix aan bezoekers, die verschillende invullingen geven aan hun bezoek aan Frankfurt. Denk hierbij niet alleen aan toeristen en zakenreizigers, maar ook aan beursbezoekers of vakantiegangers die vanaf Frankfurt International Airport vliegen en dat combineren met een dagje Frankfurt. Op deze pagina maken we je een beetje wegwijs in de stad. Hoe reis je naar Frankfurt, hoe verplaats je je binnen de stad, waar kun je het beste overnachten en wat moet ik nog meer weten voor een geslaagde trip naar Frankfurt? Dat zijn de vragen die we hier beantwoorden.

Duitse milieusticker nodig?

Toerisme

Frankfurt am Main is een drukbezochte stad. Op jaarbasis verwelkomt Frankfurt ongeveer 6 miljoen gasten die goed zijn voor ongeveer 10 miljoen hotelovernachtingen. Dat doen ze in ongeveer driehonderd officiële accommodaties die gezamenlijk goed zijn voor bijna zestigduizend bedden. De gemiddelde bezettingsgraad ligt rond de vijftig procent, maar vertoont veel fluctuaties. Doordeweeks ligt de bezettingsgraad vaak hoger als gevolg van veel zakenbezoek. Het aantal bezette bedden stijgt extra tijdens drukbezochte beurzen. De prijzen voor hotelkamers en appartementen bewegen over het algemeen mee met de vraag naar accommodaties.

Ongeveer 55 procent van alle bezoekers aan Frankfurt komt vanuit elders in Duitsland. Ongeveer 45% van de overnachtende gasten komt uit het buitenland. Nederland staat hierbij in de onderste regionen van de top tien landen qua bezoekers. De meeste buitenlandse gasten komen uit de Verenigde Staten.

Reizen naar Frankfurt

Een wereldstad zoals Frankfurt is op verschillende manieren uitstekend te bereiken: over de weg, via het spoor en door de lucht. De stad ligt vanuit Nederland gezien op een afstand waarbij de autorit voor een aantal mensen net te lang wordt. Als je vanuit het centraal gelegen Utrecht naar Frankfurt moet rijden dan bedraagt de afstand ongeveer vierhonderd kilometer die je in theorie in vier en een half tot vijf uur aflegt met een auto. In de praktijk zul je door verkeersdrukte en eventuele wegwerkzaamheden wat langer onderweg zijn.

De trein is vanuit Utrecht sneller. Met de hogesnelheidstrein ICE International kun je in drie en een half uur vanaf Utrecht Centraal naar Frankfurt am Main Hauptbahnhof reizen. Dat is een rechtstreekse verbinding. Vanuit veel andere plaatsen in Nederland zul je over moeten stappen, maar vaak is de trein een zeer goed alternatief voor de auto. Je zit dan ook niet met parkeerkosten in Frankfurt, die al snel op kunnen lopen naar enkele tientjes per dag.

Bekijk treinreizen vanuit Nederland naar Frankfurt bij NS International

Reizen naar Frankfurt

In een tijd dat vliegen over korte afstanden steeds meer ter discussie staat, zouden we het vliegen naar Frankfurt misschien niet moeten promoten op onze site. Feit is echter dat wij duidelijke en eerlijke informatie willen verschaffen. Dan kun je de optie ‘vliegen naar Frankfurt’ niet achterwege laten. Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen Schiphol International Airport en Frankfurt Airport 369 kilometer. Dat is een afstand waar je met het vliegtuig minder dan een uur over doet. Als je de tijd rekent vanaf het moment dat je arriveert op Schiphol tot het moment dat je in het centrum van Frankfurt staat, dan zul je zien dat het vliegtuig niet sneller is dan met de trein of auto reizen.

Een ander alternatief is om met de bus naar Frankfurt te reizen. Flixbus biedt meerdere ritten per dag aan tussen Amsterdam en Frankfurt. Die ritten duren in theorie zes tot tien uur. Het zijn niet de snelste tijden, maar de bus kan bij tijdig boeken wel de voordeligste optie zijn om naar Frankfurt te reizen.

Bekijk de busritten van Flixbus naar Frankfurt

Duitse milieusticker

Houd er rekening mee dat auto’s die de binnenstad van Frankfurt binnenrijden, voorzien moeten zijn van de juiste Duitse milieusticker. Het rijden in een milieuzone zonder dat je auto van een geldige milieusticker voorzien is, kan je een boete opleveren. De kans dat dat gebeurt, is groot. Er wordt door middel van camera’s automatisch gecontroleerd.

Overnachten in Frankfurt

Het aanbod van hotels is groot in Frankfurt. De stad telt meer dan 250 hotels die binnen een straal van vijf kilometer van het centrum liggen. Je vindt er accommodaties in alle soorten, maten en prijsklassen. Omdat Frankfurt vooral een bestemming is voor zakenreizigers en beursbezoekers, zie je er redelijk wat hotels die zich vooral op dit soort gasten richt. Het aanbod van leuke hippere hotels neemt de laatste jaren gelukkig ook flink toe. Als stedentripper kun je daarom kiezen uit een alsmaar toenemend aantal leuke plekken om te overnachten. Voor wie het budget van belang is zijn er meerdere goed en goedkope alternatieven. Zo zijn met name de Motel One hotels goede budgethotels, mits je op tijd boekt en er geen beurs is. Als je voor het Motel One Frankfurt-Römer kiest dan zit je in een leuk betaalbaar hotel dat echt in het hart van de stad zit.

Tussen het aanbod van leuke hippe hotels zijn er twee hotels die wij echt van harte aan durven te bevelen. De eerste is 25hours Hotel The Trip. Hier hebben we zelf al meerdere keren overnacht. De 25hours hotels staan bekend om de leuk ingerichte kamers en vooral de gezellige sfeer die door heel het hotel heerst. De ligging tussen het station, de Messe (het beurscomplex) en de binnenstad is ideaal. Parkeren kan achter het hotel zelf. Het andere hotel is The niu Charly. De inrichting is modern maar wel gezellig. Als je de foto’s bekijkt dan snap je meteen wat we bedoelen. Het ontbijt is hier ook erg goed.

Een budgethotel die geliefd is onder beursbezoekers én toeristen is het B&B Hotel Frankfurt-Hbf. Je loopt binnen zes minuten naar het station, in tien minuten naar het beursgebouw en in twintig minuten naar het centrum. Je kunt ook met de tram naar de binnenstad rijden. Dan ben je ongeveer tien minuten onderweg. Het handige aan het hotel is dat je ook driepersoonskamers en familiekamers voor vier personen hebt.

Voor wie van luxe houdt zijn er twee hotels die we aan durven te bevelen. De eerste is het Jumeirah Frankfurt. Dit smaakvolle vijfsterrenhotel is onderdeel van de luxe hotelketen uit Dubai die onder andere eigenaar is van het ‘zevensterrenhotel’ Burj al Arab. De ruime kamers hebben een prachtig uitzicht over de stad en zijn voorzien van een 42-inch TV en een Nespresso-apparaat. What else? Het hotel staat in het hart van de stad, op 100 meter van de Hauptwache en winkelstraat Zeil.
Het tweede luxe hotel dat wij aan kunnen raden is het Steigenberger Frankfurter Hof. Dit is klassiek vijfsterrenhotel dat al sinds het jaar 1876 tot het beste behoort dat Frankfurt te bieden heeft. De traditioneel ingerichte kamers ademen kwaliteit uit. Dit is niet voor niets een plek waar de veeleisende zakenreiziger en de stelletjes die op zoek zijn naar romantische verwennerij het prima naar hun zin hebben.

overnachten in Frankfurt

Goedkoop een hotel boeken

De luxe hotels kosten op doordeweekse dagen vaak honderden euro’s per kamer per nacht. Diezelfde hotelkamers kun je in het weekend meestal voor bedragen boeken die ruim onder de tweehonderd euro liggen. Een verblijf tijdens een vrijdag-, zaterdag- of zondagnacht is daardoor veel interessanter dan Frankrijk doordeweeks bezoeken. Als je niet vast zit aan bepaalde reisdata, dan loont het de moeite om met verschillende data te spelen. Er kunnen flinke prijsverschillen bestaan tussen de ene en de andere data.

Om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt voor het overnachten in Frankfurt kun je Trivago gebruiken. Deze website vergelijkt realtime de tarieven van een groot aantal hotelsites zoals booking.com, hotels.com, Expedia en meer.

Vind de beste hoteltarieven in Frankfurt

Vervoer in Frankfurt

Frankfurt is een grote stad waar je alle denkbare mogelijkheden van openbaar vervoer vindt. Zo is de internationale luchthaven van Frankfurt door middel van een S-Bahntrein verbonden met de binnenstad. In ongeveer een kwartier tijd reis je snel, goedkoop en comfortabel naar het centrum van Frankfurt. Dit is niet alleen handig voor wie met het vliegtuig naar Frankfurt reist, maar ook voor mensen die een overstap in Frankfurt hebben en de tijd hebben om de stad te bezoeken.

Binnen het centrum van de stad heb je de beschikking over trams, bussen, metro’s en treinen. In de praktijk kun je best veel te voet doen. De belangrijkste bezienswaardigheden van Frankfurt liggen niet zo ver uit elkaar. De U-Bahn (metro) en S-Bahn (trein) zijn de beste manieren om afstanden binnen Frankfurt af te leggen. De tickets kun je kopen uit de automaten die je bij de stations en haltes vindt. Buiten losse kaartjes kun je ook voordelige dagkaarten kopen. Die kosten ongeveer net zoveel als twee losse kaartjes.

Wil je op gezonde wijze de stad verkennen? Dan kun je een fiets huren. Hoe langer je de fiets huurt, des te goedkoper het relatief wordt. Je kunt je huurfiets in Frankfurt hier reserveren.

Een onder toeristen geliefde manier om door een stad te reizen is met een zogenaamde hop-on-hop-off-bus. Deze dubbeldekker toeristenbussen rijden vaste routes door de stad waarbij er vooral langs geliefde bezienswaardigheden en bijzondere plekjes gereden wordt. Je mag gedurende de geldigheid van je ticket (meestal 1 dag) onbeperkt in- en uitstappen.

hop-on-hop-off