Geschiedenis van Frankfurt

De stad Frankfurt behoort tot de deelstaat Hessen in Duitsland. Deze bruisende stad wordt ook wel aangeduid als Frankfurt am Main, genoemd naar de naastgelegen rivier de Main. Frankfurt is één van de vier grootste steden die Duitsland rijk is en kent een geschiedenis welke ons mee terugneemt naar de neolithische tijd.




Oudheid en de middeleeuwen

In de vroege geschiedenis van Frankfurt werd het gebied in de neolithische tijd tussen de takken van de Main bewoond. In de volksmond werd dit gebied ook wel de Domhugel genoemd. Kort daarna ontdekten de Romeinen het gebied, gevolgd door de Alemannen. Deze bevolkingsgroep werd omstreeks het jaar 530 verdreven door de Frankische Merovingers. Hoewel Frankfurt al een tijd bestond, werd de stad pas in 793 vermeld in geschriften. Lodewijk de Vrome verkoos Frankfurt zelfs als zijn onderkomen en gaf opdracht voor het bouwen van een stadsmuur in 838. Vanaf het jaar 855 was Frankfurt am Main zelfs de plaats waar koningen werden gekozen. Later in 1585 zou zelfs de kroning in Frankfurt plaatsvinden in plaats van in Aken.

Oudheid en de middeleeuwen

Heilige Roomse Rijk

Frankfurt mocht zich rond het jaar 1200 de belangrijkste stad van het Heilige Roomse Rijk noemen. De stad maakte een belangrijke stap naar zelfstandigheid toen de koninklijke voogd werd vervangen voor een schout waaruit later een stadsraad ontstond. In het jaar 1311 werden er zelfs burgemeesters verkozen. Door het ambt van de schout aan te kopen werd Frankfurt een onafhankelijke stad in het Roomse Rijk. Frankfurt kende in die tijd een enorme ontwikkeling en groei. De handelsbeurs werd opgezet waar vanuit veel agrarische producten werden verhandeld waar inwoners van profiteerden. Later in 1478 werden er ook veelal boeken verhandeld via de Frankfurter Messe.

Keurvorsten en keizers werden van 1585 tot 1792 in Frankfurt gekozen en gekroond. Daarmee was Frankfurt am Main tevens een kroningsstad. De economie en het inwonersaantal van Frankfurt steeg nog meer met de toestroom van immigranten die het protestantse geloof bezaten. Na de Spaanse verovering eind 1500 vonden steeds meer vluchtelingen uit Antwerpen hun weg naar de Duitse stad. Frankfurt kon zich daardoor nog meer ontwikkelen als financieel centrum van Europa.

30-jarige oorlog en de Duitse Bond

Frankfurt am Main bleef onpartijdig tijdens de 30-jarige oorlog. Dit was mede te danken aan het stadsbestuur dat na hun ervaringen tijdens de Schmalkaldische Oorlog geen partij wilde trekken. Toch daalde het inwoneraantal en de groei van de stad door een uitbraak van de pest. Begin 1900 telde de stad ongeveer 35.000 inwoners. In deze tijd werden tevens de vestingwerken verwijderd. In 1806 kwam er een einde aan het Heilige Roomse Rijk. Dit betekende dat Frankfurt haar zelfstandigheid verloor en in handen kwam van Karl Theodor von Dalberg. Napoleon benoemde Frankfurt tot groothertogdom waarna Dalberg veel groei op het gebied van onderwijs en recht mogelijk maakte. De val van Napoleon lag echter op de loer. In 1813 kwam er dan ook een einde aan de macht van Dalberg waardoor er veel doorvoeringen werden herzien.

Frankfurt meldde zich aan bij de Duitse Bond na het Congres van Wenen. Een aantal jaren later in 1816 werd de stad zelfs benoemd als thuishaven van de Bondsdag. Toch duurde de vrijheid niet lang want in 1866 moest de stad de vrijheid weer afstaan tijdens de Duitse Oorlog. Frankfurt werd onderdeel van de provincie Hessen-Nassau en werd tevens geannexeerd door Pruisen waardoor de stad snel groeide qua inwonersaantal. Er werd in 1914 zelfs een universiteit opgericht welke zich vandaag de dag nog steeds de grootste van Duitsland mag noemen.

Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Frankfurt am Main werd niet gespaard tijdens de Tweede wereldoorlog. De nazi’s voerde een schrikbewind uit en streefden naar het verwijderen van de Joden uit het stedelijke gebied. Synagogen werden platgebrand wat zich in de nacht van 9 op 10 oktober 1938 uitte in de Kristallnacht. Joden werden naar concentratiekampen vervoerd, evenals Roma en Sinti. Ruim 11.500 joden uit Frankfurt vonden de dood. Er vonden zware bombardementen plaats boven de stad Frankfurt am Main. De historische binnenstad van Frankfurt werd dan ook zo goed als in de as gelegd. De Duitse stad werd op 29 maart 1945 bevrijdt. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad herbouwd waarbij er veel historische gebouwen en gedenkplaatsen in stand zijn gehouden. Frankfurt am Main herstelde zich langzaam maar zeker. De economie trok aan en de stad ontwikkelde zich wederom tot belangrijk financieel centrum.

Modern Frankfurt am Main

Frankfurt am Main kent tegenwoordig een centrum met een moderne skyline met wolkenkrabbers. Daarnaast heeft de Duitse stad zijn eigen aandelenbeurs en is daarmee één van de belangrijkste financiële centra binnen de EU. Frankfurt bezit tevens een indrukwekkend metrostelsel en één van de drukste luchthavens van Duitsland.