Of je nou van kunst, geschiedenis, geld of natuur houdt, in Frankfurt kun je tal van boeiende musea bezoeken die je een blik bieden in uiteenlopende onderwerpen. Op het gebied van musea behoort Frankfurt samen met Berlijn tot de meest interessante bestemmingen binnen Duitsland. Wij hebben de musea voor je op een rijtje gezet waarvan wij vinden dat ze een toegevoegde waarde bieden aan jouw stedentrip naar Frankfurt. Buiten deze musea zijn er nog tientallen andere musea in Frankfurt. De toeristische dienst van de stad kan je daar alle informatie over bieden.
Musea in Frankfurt
Dialog Museum
Voor een bezoekje aan het Dialog Museum moet je nog even wachten tot de herfst van 2019. Dan neemt het Museum zijn intrek in de kelderverdieping van het tramstation Hauptwache, pal in het centrum van Frankfurt. In het museum is letterlijk niets te zien. Bezoekers worden ondergedompeld in het donker om zo het onzichtbare te ontdekken. Een team van blinde begeleiders leidt hen in groepen door de verschillende ruimtes van het Dialog Museum om op een andere manier naar de realiteit te leren ‘kijken’ en zo vooroordelen rond blindheid uit de weg te gaan. In het restaurant moet je bijvoorbeeld vertrouwen op je tong en neus om te weten wat je aan het eten bent en in het Commùnicatie Casino moet je als groep in dialoog gaan, improviseren om tot de juiste oplossing te komen. Het Dialog Museum in Frankfurt biedt ook workshops aan om de dialoog tussen blinden en zienden aan te gaan.
Goethehaus
Op 28 augustus 1749 om klokslag twaalf uur werd Johann Wolfgang von Goethe geboren in het imposante gele gebouw in Frankfurt. Het Goethehaus werpt een blik op het leven van de kleine Johann en zijn zus Cornelia terwijl ze opgroeien. In de blauwe ruimte op de benedenverdieping schreef Goethe zijn Götz von Berlichingen, op de tweede verdieping werd hij geboren en in zijn schrijfkamer op de derde verdieping deed hij veel van zijn grootste denkwerk. Het huis is opmerkelijk gedetailleerd bewaard gebleven, met memorabilia verzameld door de familie in de kasten, meubels die zorgvuldig gerestaureerd en bewaard zijn gebleven en imposante afwerkingen waaraan je de status van het Goethehaus en zijn bewoners kan aflezen. Het huis zelf werd verwoest tijdens de bombardementen op Frankfurt in 1944, maar nadien met veel moeite heropgebouwd om Frankfurts bekende inwoner te eren. Naast het Goethehaus kan je ook Goethemuseum bezoeken.
Museum für Moderne Kunst
In de Dormstrasse in Frankfurt staat het prachtige gebouw ontworpen door Hans Hollein waarin het Museum für Moderne Kunst werd ondergebracht. Door zijn driehoekige vorm wordt het ook wel eens ‘a Piece of Cake’ genoemd. De kern van de collectie is de nalatenschap van Karl Ströher, met zo’n 65 stukken uit de Pop Art en het Minimalisme. Mede-oprichter Peter Iden voegde daar in de jaren tachtig stukken toe uit de jaren ‘70 en ‘80. Doorheen de jaren breidden de opeenvolgende directeurs de collectie van het Museum für Moderne Kunst uit tot meer dan 4500 stukken van de jaren ‘50 tot nu. Daaronder bevinden zich niet de minste namen, ondermeer Andy Warhol, George Segal, Bill Bollinger en Donald Judd zijn vertegenwoordigd in Frankfurt.
Naturmuseum Senckenberg
Het tweede grootste museum voor natuurgeschiedenis van Duitsland bevindt zich in Frankfurt. Bezoekers worden gefascineerd door de gigantische collectie aan dinosaurusfossielen in het Naturmuseum Senckenberg, de grootste van Europa. Het meest opmerkelijke stuk is ongetwijfeld het fossiel waarvan de geschubde huid nog intact is. Levensgrote replica’s begroeten bezoekers al bij het binnenkomen en voetsporen verzonken in de vloer leiden hen naar de skeletten. Hoewel de dinosaurussen ongetwijfeld de hoofdattractie zijn van het Naturmuseum Senckenberg, is hier ook een grote collectie aan vogels, dieren en skeletten uit alle tijden van de aarde. Een stuk uniek in Europa is een afdruk van de beroemde Lucy, de vroege mens wiens skelet bijna intact bewaard is gebleven.
Liebieghaus
Aan het einde van de 19e eeuw werd het prachtige Liebieghaus gebouwd voor Baron Heinrich von Liebieg aan de Schaumankai in Frankfurt. Na zijn dood kocht de stad het gebouw op en wijdde het aan de indrukwekkende collectie standbeelden. Een eeuw lang werd de verzameling uitgebreid door donaties en aankopen. Vandaag vind je in het Liebieghaus standbeelden uit de klassieke oudheid, zowel Grieks, Romeins en Egyptisch, de middeleeuwen, barok, renaissance en classicisme, net als een werken uit de Oriënt. Bezoekers krijgen een bloemlezing van bijna vier millennia aan beeldhouwkunst, die bovendien zo wordt opgesteld dat alle hoeken zichtbaar zijn. Daarnaast legt het Liebieghaus zich ook toe op onderzoek en conservatie van de beelden en geeft het geïnteresseerden ook een blik achter de schermen.
Ikonen Museum
In de Brückenstrasse van Frankfurt kan je terecht om meer te leren over de kunst en rituelen van de Orthodox Christelijke iconen. Het Ikonen Museum neemt je mee op een historische ontdekkingstocht van vijf eeuwen lang in het oude Deutschordenshaus. Oswald Mathias Ungers heeft de ruimtes zo ontworpen dat er een samenspel ontstaat tussen het gebouw zelf en de rituele beeltenissen op hout. De geschiedenis van het Ikonen Museum gaat terug tot een donatie van zo’n 800 iconen aan de stad Frankfurt. Die collectie groeide sindsdien uit tot meer dan 1000 exhibities, waaronder een permanente lening van het Pruisische Culturele Erfgoedmuseum uit Berlijn. Door deze iconen krijgt de bezoeker inzichten in de wereld van het Orthodoxe Christendom over de hele wereld, gaande van Noord-Rusland over het Midden-Oosten tot zelfs Ethiopië.
Geldmuseum der Deutschen Bundesbank
Er hangt een verbazingwekkend interessante geschiedenis vast aan iets wat we elke dag gebruiken: geld. Wist je dat geld al meer dan 2500 jaar gebruikt werd? In het Geldmuseum der Deutschen Bundesbank in Frankfurt kom je er alles over te weten. Aan de hand van tentoonstellingen, workshops en lezingen doen ze de hele geschiedenis uit de doeken, zowel over het gebruik als over de fabricage van de munten en briefjes, al zijn vervalsers er aan voor de moeite. De huidige beveiligingen zijn een goed bewaard geheim. Het museum is zowel voor de individuele bezoeker als voor groepen toegankelijk, al wordt er vriendelijk gevraagd om groepen op voorhand aan te melden.
Staedel Museum
Het Staedel Museum is sinds zijn oprichting ruim tweehonderd jaar geleden al ver gekomen. Toen Johann Friedrich Staedel de stichting in Frankfurt oprichtte, had hij zich nooit kunnen inbeelden dat bezoekers nu zelfs met Virtual Reality zouden kunnen kijken naar zijn collecties. Ongelooflijk maar waar, die collecties geven een nagenoeg compleet beeld van 700 jaar aan kunstwerken, allemaal verzameld onder één dak. Die bestaat uit meer dan 3100 schilderijen, 660 beeldhouwwerken, 4600 foto’s en meer dan 100 000 tekeningen en afdrukken. Er wordt gefocust op de Renaissance, de Barok, maar ook Moderne en Abstracte kunst. Onder de artiesten bevinden zich onder meer Botticelli, Rembrandt, Vermeer, Monet, Picasso en meer klinkende namen.
Deutches Filmmuseum
Niet verbazingwekkend, is het Deutsches Filmmuseum gewijd aan de film. Die term mag je redelijk ruim interpreteren: in Frankfurt leer je meer over het hele medium, haar geschiedenis en het heden, de esthetica en de kunst, alsook de invloed van film op de maatschappij. Het Deutsches Filmmuseum gebruikt daar zelf een hele reeks media voor, niet in het minst screenings in haar eigen filmzaal. Als bezoeker kom je hier te weten hoe het bewegende beeld ontstond in 1895, begrijp je hoe verhaalopbouw in film tot stand komt en hoe dit op beeld wordt vastgelegd. Bovenop die permanente collectie, zijn er elk jaar ook meerdere speciale exhibities gewijd aan het werk van talenten uit de branche, zoals Stanley Kubrick, Romy Schneider, focussen ze zich op Anime of de Oscars. Elke keer is er weer wat nieuws te ontdekken.
Museum für Kommunikation Frankfurt
Communicatie maakt zo’n integraal deel uit van onze samenleving dat we niet altijd meer stilstaan bij wat dat precies inhoudt. Waar begint en eindigt communicatie? Hoe gebeurt dat, en hoe ging dat vroeger? Want ook technologie heeft spectaculaire invloed op hoe we met elkaar omgaan. Doorgaans worden deze vraagstukken behandeld door de communicatiewetenschapper, maar in Frankfurt kan ook de leek leren hoe de vork in de steel zit, in het Museum für Kommunikation. In haar permanente collectie leer je meer over de tijdlijn van communicatie met hands-on tentoonstellingen. Bovendien zijn er ook activiteiten en de tijdelijke tentoonstellingen die zich focussen op specifieke vraagstukken uit de communicatie. Het Museum für Kommunikation zorgt er daarbij voor dat zowel jong als oud iets bij leert.
Historisches Museum
Het Historisches Museum van Frankfurt geeft je wat zijn naam al impliceert: de geschiedenis van de stad. Daarbij maakt het gebruik van moderne technologie, om bezoekers volledig onder te dompelen in hoe de stad er eeuwen geleden uitzag. In één van de hallen vind je bijvoorbeeld een grote globe, waarbij robots helpen om te laten zien hoe Frankfurt geëvolueerd is doorheen de geschiedenis. Daarnaast zijn er uiteraard ook de traditionele tentoonstellingen met artefacten uit de geschiedenis en informatieve displays. Bovendien kan je ook de toren van het gebouw beklimmen om zo uit te kijken over de rivier van het hedendaagse Frankfurt.
Schirn Kunsthalle Frankfurt
Als moderne stad kan het niet anders dan dat Frankfurt ook een museum heeft gewijd aan de moderne kunst. Naast het Museum für Moderne Kunst, is er ook de Schirn Kunsthalle, een topspeler op Europees niveau. Het Schirn staat bekend om zijn spectaculaire exhibities uit moderne en hedendaagse kunst, die telkens gewijd zijn aan aspect of stroming uit de kunst. Kunst krijgt hier een hele nieuwe invulling, waarbij curator Matthias Ulrich geen uitdaging of experiment uit de weg. Zo is er een tijdelijke tentoonstelling waarbij bezoekers hun eigen muziek in optimale omstandigheden kunnen beluisteren. Andere passages in de Schirn Kunsthalle waren tentoonstellingen over het Dadaïsme, Frida Kahlo, Jan de Cock, Henri Matisse, een Boheemse Prins in Parijs en zoveel meer. Bezoekers worden op alle mogelijke manieren onder gedompeld in wat kunst nu eigenlijk wilt zeggen, en dat is wat het Schirn onderscheidt van de rest.