Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Frankfurt op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Frankfurt of Duitsland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.




Alarmnummers

In geval van nood bel je 112 voor ambulance of brandweer. Voor de politie bel je naar 110. Dit zijn gratis telefoonnummers.

Douane & documenten

Duitsland is een land gelegen in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Frankfurt te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Wel zul je een identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) nodig hebben om te vliegen naar Frankfurt. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland een identificatieplicht. Ons advies is daarom om een geldige ID-kaart of een geldig paspoort mee te nemen als je naar Frankfurt reist.

Drinkwater

Je kunt in Frankfurt zonder enig gezondheidsrisico water uit de kraan drinken. Vanuit milieutechnisch oogpunt is dit veel beter dan flesjes mineraalwater kopen. Het leidingwater kost jou als toerist normaliter niets, tenzij ze in een restaurant het tafelwater in rekening brengen.

Elektriciteit

Wie met Nederlandse apparatuur naar Frankfurt reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland.

Excursies & tickets reserveren

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Frankfurt bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Frankfurt.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Frankfurt
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Frankfurt via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Frankfurt via Tiqets

Feestdagen

Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen. Daarnaast kent Frankfurt enkele grote evenementen en feesten die invloed kunnen hebben op het openbare leven zoals het verkeer.

Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Frankfurt gevierd worden:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren

Fooien

In Duitsland zijn fooien niet ‘verplicht’. Toch merk je dat mensen die werkzaam zijn in het toerisme, in de horeca en als taxichauffeur steeds vaker rekenen op een fooi. Bij het afrekenen bij een restaurant met creditcard wordt er niet zelden gevraagd of ze er nog ‘Trinkgeld’ bij op mogen tellen. Ook gidsen van rondvaarten en andere stadstochten melden beleefd maar duidelijk dat er demogelijkheid bestaat om een fooi te geven als je blij bent met de geboden dienst. Je merkt dat het overgrote deel van de mensen daar dan ook gehoor aan geeft. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven en voor de mensen die je hotelkamer schoonmaken laat je 1 tot 2 euro per dag achter in de kamer, bij voorkeur op het hoofdkussen zoals men weet dat het voor hen bedoeld is.

Geld

Betalen in Frankfurt is gemakkelijk: er wordt net als bij ons de euro gebruikt. Je hoeft dus niet om te rekenen of geld om te wisselen. Je kunt zowel contant als met de pin betalen. Op redelijk wat plekken worden de grote creditcards ook geaccepteerd als betaalmiddel. Als je contant geld nodig hebt dan kun je in Frankfurt terecht bij een groot aantal geldautomaten die je verspreid door de stad aantreft.

Internet

Wie een mobiele telefoon heeft die kan uitstekend via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Omdat dit ten koste gaat van je internetbundel kiezen veel mensen ervoor om gebruik te maken van wifi waar dat mogelijk is. Zo kun je in Frankfurt op vrij veel plekken gratis gebruik maken van internet via wifi. Zo bieden hotels, bars en restaurants vaak gratis wifi aan hun gasten aan. Meestal moet je wel even om het wachtwoord vragen of kijken of deze ergens vermeld staat, bijvoorbeeld op een menukaart.

Taal

Duits is de officiële taal en spreektaal in Frankfurt. Je merkt echter wel dat je in een grote stad bent waar veel internationaal zaken gedaan wordt en waar veel toeristen komen, want er zijn vrij veel mensen die Engels spreken. Dat is wel handig voor wie niet zo goed uit zijn/haar woorden komt in het Duits. Vooral in de horeca en hotels wordt er goed Engels gesproken.

Tijdsverschil

Als je naar Frankfurt reist dan krijg je niet te maken met tijdsverschil. De stad is gelegen in dezelfde tijdzone als Nederland. Omdat men in Duitsland ook aan wintertijd en zomertijd doet, is er het hele jaar geen tijdsverschil.

Veiligheid

Frankfurt is een relatief veilige bestemming. Dat betekent dat er geen grote veiligheidsrisico’s zijn, maar dat er wel een kans bestaat dat er een keer iets gebeurt. Zo is er net als in andere grote West-Europese steden een kans dat er een keer een terroristische aanslag plaatsvindt. Dit is inherent aan de hedendaagse samenleving. Qua natuurrampen staat Frankfurt er goed voor. Het aantal bedreigingen vanuit de natuur is vrij klein. Extreem hoog water in de Main kan leiden tot overstromingen.

Natuurlijk komt er in een grote stad als Frankfurt criminaliteit voor. Toeristen zijn geregeld het slachtoffer van zakkenrollerij of diefstal. Heel af en toe vinden er ook gewelddadige overvallen plaats. Wees daarom voorzichtig met je dure spullen en je geld. Loop er niet mee te koop, zeker niet op afgelegen plekken in de stad.

We lezen bij reviews geregeld dat de stationsbuurt mensen een onveilig gevoel geeft. Dat komt mede door de daklozen en junks in de straten. Dat kan een onaangenaam gevoel geven, maar hoeft niet per definitie onveiliger te zijn dan wanneer je je elders in de stad bevindt.

Veiligheid